Obec Barchov navázala partnerství s ukrajinskou obcí Pylipets

Našli jsme se, prostřednictvím Krajského úřadu, starosta obce je sám kontaktoval. Bylo to s největší pravděpodobností z důvodu, že obec blízko nich má partnerské město Nové Město na Moravě a oni také hledali partnera v České republice. Vysočina je partnerskými města mnohem více proslulá.

V kontaktu jsme začali být letos v únoru. Ale následnými prezidentskými volbami na Ukrajině, kontakt na několik měsíců ustal, protože starosta měl zablokovaný Facebook a na email nereagoval. Obrátila jsem se na Krajský úřad, ti je kontaktovali a od července jsme byli zase v kontaktu. Následně jsem je v polovině července pozvala k nám na Posvícení. Moc jsem tomu nevěřila, že skutečně přijedou, ale přijeli - sice o den dříve, než bylo domluvené, asi se moc těšili :)))

Návštěva probíhala spíše oficiálně, měli velký zájem o naše současné projekty a investice, hodně času jsme strávili na úřadě, kde jsem jim ukazovala naše rozdělané projekty a projekty, které jsme dokončili. Prošli jsme si obec, hodně je zajímalo třídění odpadu, protože s tím mají na Ukrajině problém... Také se zajímali o čistírnu odpadních vod, Barchov má vlastní čistírnu a o rekonstrukci komunikace, kterou jsme dokončili před pár měsíci. V sobotu jsme měli oslavy Posvícení, to se jim také moc líbilo. Oslav se účastnila i paní senátorka. Nepřijeli sem za "zábavou", ale načerpat nové poznatky, myšlenky atd.

Iveta Krebsová, starostka Obce Barchov

Zveřejněno 04.09.2019 v 09:38 hodin

BŘEZEN v Železnohoském region
Zatímco kalendářní rok začíná lednem, zahradníkův rok by si zasloužil začínat prvním jarním měsícem – březnem. Každý, kdo má k dispozici aspoň kousek půdy, už netrpělivě vyhlíží, kdy už „TO“ začne. Proto než „TO“ začne máme pro vás jednu pozvánku do ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 27.02.2020]

Aktuální dotační možnosti pro obce
Zveme Vás na seminář s názvem „Aktuální dotační možnosti pro obce“, který se uskuteční dne 2. 4. 2020 v Hotelu Zlatá hvězda v Litomyšli. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 25.02.2020]

Vrací se doba politických procesů?
Důkazy legálnosti jsou prý nepodstatné, irelevantní! Proto spolek oznámil k výročí Vítězného února absurdní happening a „Babišovský závazek“. [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 25.02.2020]

Pozvánka na přednášku PhDr. Lidmily Pekařové - Cit ...
Srdečně zveme všechny rodiče a pedagogy škol ORP Chrudim na workshop s diskusí a výměnou zkušeností na téma JAK VYCHOVAT CIT ANEB CITOVÁ VÝCHOVA OD NAROZENÍ AŽ DO PUBERTY. [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 12.02.2020]

Jak se budí Ježibaba ze zimního spánku?
Na vědomost se dává, že v KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU ® pod hradem Kunětická hora u Pardubic bude 7. března 2020 od 10.00 do 15.00 hodin velká sláva! [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 07.02.2020]

Setkání Kraje Pernštejnů 2020
Každoroční setkání Kraje Pernštejnů proběhne letos v Holicích. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 06.02.2020]

Letní příměstský tábor v Dřítči 2020